Experts waarschuwen voor gevolgen ‘stille ramp’ langdurige covid

Voor patiënten heeft het “een grote impact op hun participatie en kwaliteit van leven”, zei onderzoeker Rita van den Berg-Emons van het Erasmus MC. Ze somde op met welke klachten 60 procent van de 650 patiënten die zij volgt na een ziekenhuisopname wegens covid-19 na een jaar nog altijd kampt. Ze zijn veelal vermoeid, kortademig en hebben cognitieve problemen, zoals concentratiestoornissen. “Het is een verborgen epidemie. Nazorg is essentieel”, aldus de associate professor.

Long covid
Ook mensen die helemaal niet zo ziek werden van hun coronabesmetting kunnen getroffen worden door langdurige covid of ‘long covid’. Directeur Michael Rutgers van het Longfonds noemt het liever ‘post-covid’. Want mensen die het krijgen, hebben niet alleen last van hun longen, maar ook van tal van andere problemen, zowel fysiek als mentaal. Rutgers merkte op dat veel patiënten in onzekerheid leven. “Ze vragen zich af of ze ooit weer de oude worden.” Volgens de directeur van het Longfonds is er behoefte aan “erkenning en herkenning”.

Rosmalen
Hoeveel mensen kampen met langdurige covid, is niet precies bekend. Hoogleraar psychosomatiek Judith Rosmalen van het UMC Groningen stelt op basis van haar onderzoek dat een op de acht mensen na een coronabesmetting maanden later nog steeds last heeft van minimaal één klacht en gemiddeld van drie verschillende klachten. Ze baseert die inschatting op grootschalig bevolkingsonderzoek, dat al liep voordat de pandemie uitbrak. Tienduizenden mensen vullen regelmatig vragenlijsten over hun gezondheid in.

Behandelrichtlijnen
Het ontbreekt nog altijd aan landelijke behandelrichtlijnen voor deze groep. Die worden eind maart verwacht. Joost Klappe van patiëntengroep long covid Nederland vindt dat te lang duren. Hij vroeg de politiek snel in actie te komen. “Laat ons niet in de steek”, zei hij zichtbaar geëmotioneerd. Klappe vertelde dat patiënten vaak “van specialisme naar specialisme gaan en tegen een muur aanlopen”. Ook kunnen ze in financiële problemen komen. Zeker nu ontslag dreigt voor de eerste mensen die door corona langdurig thuis kwamen te zitten. Klappe pleitte voor een “ruimhartige beoordeling”.

Aandacht
Directeur Annemiek de Groot van de belangenorganisatie C-support vroeg ook “met klem aandacht” voor deze groep. “Een grote groep staat op punt een enorme armoedeval te krijgen.” (ANP)

Bron: https://www.skipr.nl/nieuws/experts-waarschuwen-voor-gevolgen-stille-ramp-langdurige-covid

 

Ervaringsverhaal
Raheen, 46 jaar – ‘Kannick bracht me er na long-covid weer bovenop’

In oktober 2020 kreeg hij corona. Hij heeft toen vijf weken ziek in bed geleden. Kort daarna ging hij weer aan het werk. Hij begon met vier uur werken per dag, maar zelfs dat was te veel. ‘s Ochtends werkte hij om vervolgens de hele middag te slapen. Hij had geen energie meer, zowel fysiek als mentaal niet. Het werken ging steeds moeizamer. Dit leidde tot paniek bij de organisatie. Hoe kan het dat iemand die nooit ziek is, nu zijn werk niet meer kan uitvoeren? Lees hier het hele verhaal van Raheem.