Mijn werkgever heeft meer begrip gekregen door de ondersteuning van Kannick

‘Vorig jaar maart begon ik te kwakkelen met mijn gezondheid. Elke week was ik wel een paar dagen ziek. Ik knapte vaak weer op maar het grieperige gevoel kwam helaas steeds terug. Ik liet mijn bloed onderzoeken in de hoop dat ze iets zouden vinden maar ik bleek kerngezond. Zo voelde ik me niet. Het was zwaar om steeds zo ziek te zijn.

Testen op corona

Mijn werkgever wist ook niet hoe ze konden helpen. Ze stelden voor om toch weer terug te gaan naar de huisarts en het goed uit te zoeken. Natuurlijk ging er door mijn hoofd dat het corona kon zijn, maar ik had geen keelpijn of koorts. Daarnaast was de capaciteit om je te laten testen er toen nog niet. Uiteindelijk kon ik pas in mei terecht. De testuitslag was negatief.

Long covid

Ik herstelde niet meer, ik bleef maar ziek. De moeheid die me elke dag overviel, daar schrok ik van. Uiteindelijk meldde ik mij definitief ziek. Ik kon het werken niet langer opbrengen. De huisarts vermoedde dat ik long covid had, en dit werd bevestigd door berichten en onderzoeken waaruit bleek dat ook jonge, gezonde mensen die mild ziek waren geweest lang last konden houden hun covid infectie. Ik herkende alle klachten die ik in de media las: vermoeidheid, spierpijn in mijn benen, pijn aan mijn borst, en benauwdheid. Dit moest het wel zijn.

Kleine, lichamelijke oefeningen

Mijn werkgever stimuleerde mij om met de bedrijfsarts te praten. Die verwees mij naar een fysiotherapeut. Daar was ik blij mee want fietsen en lopen kon ik bijna niet meer. Mijn conditie was volledig weg. Als ik bij een stoplicht stond, wist ik niet of ik de overkant ging halen zonder dat het licht weer op rood sprong. Samen met de fysiotherapeut begon ik aan kleine, lichamelijke oefeningen. Ik vond het zware sessies en kwam vaak bekaf thuis. Toch begon ik al gauw mijn werk en sociale leven weer op te pakken.

Overspannen

Dat bleek helaas te snel. In december stortte ik helemaal in. Ik voelde me overspannen en piekerde over van alles. Ik ben een heel sociaal mens maar koffie drinken met een vriendin was me al te veel. Veel dagen voelde ik me onzeker en liep de spanning in mijn lijf hoog op. Ik was toch weer aan het opbouwen? Ga ik ooit nog beter worden?

Nieuwe fysio

Terug bij de bedrijfsarts werd ik gewezen op een andere fysiotherapeut. Ik schreef mij meteen in want ik moest en zou beter worden. De sessies waren loodzwaar maar langzaam voelde ik mijn energie terugkomen. Toch ging het allemaal erg langzaam. Mijn fysieke conditie ging vooruit maar mijn mentale belastbaarheid bleef erg achter.

Zelf het tempo kiezen

Uiteindelijk wees de bedrijfsarts mij op Kannick. Een organisatie waar werknemers terecht kunnen waarbij hun eerdere fysiotherapie of psychotherapie niet leidden tot herstel. Een multidisciplinair team stond klaar om mij te ondersteunen. Zowel met een fysiotherapeut als een psycholoog ging ik aan de slag in een acht weken programma. De sessies vonden thuis plaats achter de laptop. Op een matje in de woonkamer volgde ik de oefeningen van de fysiotherapeut. De oefeningen werden afgestemd op mijn kunnen. Dat voelde heel fijn. Ik hoefde mezelf niet helemaal uit te putten.

Energie terug

Na een paar sessies merkte ik al verschil. Ik kreeg veel energie terug. Naast fysieke trainingen, volgde ik ook mentale sessies. De psycholoog vertelde over wat vermoeidheid precies is en hoe je er mee om kunt gaan. Ook praatten we veel over mijn ervaring en wat de afgelopen periode met me had gedaan. Daarnaast leerde ik veel over mezelf. Ik ben heel sociaal en enthousiast. Soms zorgt dat voor te veel hectiek en te weinig rust. Dat probeer ik nu af en toe te temperen door beter te plannen.

Een wereld van herstel

Door de periode heen is het contact met mijn werkgever goed geweest. Toch voelde ik af en toe dat ze niet begrepen waarom ik zo moe was. Door Kannick heeft mijn werkgever meer begrip gekregen voor de situatie. Kannick neemt hen mee in de sessies en rapporteert over mijn opbouwschema. Daardoor is het geen vaag terrein meer voor mijn werkgever. Het is echt een wereld van herstel. Nu werk ik zes uur per dag, vijf dagen in de week. Ook plan ik weer etentjes met vriendinnen. Dat geeft mij eindelijk weer energie. Door Kannick heb ik vertrouwen gekregen dat het goed komt.’

 

Het streven bij Kannick is dat cliënten weer gezond kunnen functioneren met een duurzaam resultaat. Vandaar dat we hen graag hun eigen ervaring laten vertellen. Heb je vragen naar aanleiding van dit verhaal? Neem dan contact op.

De foto bij dit verhaal is gefingeerd.