Op eigen kracht met begeleiding van Kannick, dat werkt voor mij

Vroeger op school ging het al niet goed. Ik moest altijd extra m’n best doen. Als je niet weet dat je ADHD hebt, ga je overcompenseren. Ik kreeg daardoor ook last van faalangst, omdat wat ik wilde, gewoonweg niet lukte. Dit had ook invloed op m’n werk. Ik nam te veel hooi op mijn vork en was altijd aan het rennen, met chronische vermoeidheid als gevolg. Iemand met ADHD heeft last van aandachts- en concentratieproblemen, waarbij impulsiviteit en hyperactiviteit op de voorgrond staan en gebrek aan concentratie en rust overheerst.

Eerdere therapieën

Er is een lange weg aan voorafgegaan, voordat ik twee jaar geleden ontdekte dat ik ADHD heb. Ik ben overal geweest en hebben alles geprobeerd. Van osteopaten tot een orthomoleculair arts en van therapie voor de darmen tot brainspotting. Totdat een therapeut aangaf dat ik waarschijnlijk ADHD heb. Dit heb ik laten onderzoeken en het klopte. De puzzelstukjes vielen eindelijk op hun plek.

Chronische vermoeidheid

De ADHD en de gevolgen daarvan, waaronder chronische vermoeidheid, hebben invloed gehad op m’n werk. Ik wilde altijd alles doen, altijd een stapje extra zetten. Door thuiswerken ging het mis. ik heb geen rem en ging maar door. Ik heb de situatie met m’n werkgever besproken. Afgelopen januari heb ik me ziekgemeld. Ze snapte waarom ik me ziekmeldde, waarom ik aan het eind van mijn latijn was. Hoewel ze me wel wilde helpen, wist ze niet goed hoe.

Invloed van ADHD

Omdat ik van alles had geprobeerd maar niks aansloeg, wees de bedrijfsarts mij op Kannick. Toch was ik aan het begin sceptisch. Waarom zou dit wel helpen? Toch wilde ik er weer voor gaan, omdat de ADHD zoveel invloed had op m’n leven. Het beïnvloedde naast m’n werk ook m’n sociale leven. Ik vind het lastig sociale contacten te onderhouden, omdat ik me vaak een buitenstaander voel. Ik wilde graag leren hoe ik met ADHD kan leren leven en werken.

De vaart eruit

Op 1 juli van dit jaar startte ik. Ik werd ontvangen door een team met een fysiotherapeut, een psycholoog en een re-integratietherapeut. Ik werd meteen enthousiast van die multidisciplinaire aanpak. Mijn problemen werden van meerdere kanten bekeken. De gesprekken creëerde bewustwording in mijn doen en laten. Bij mij gaat alles altijd snel. Ik geef altijd 100%. Daar leerde ik op 30% van mijn kunnen te starten. De vaart moest eruit.

Invulling traject

Ik ben nu 6 weken bezig. Ik vind het fijn dat er goed gecommuniceerd wordt tussen de hulpverleners. Omdat ik met verschillende personen gesprekken voer, is het belangrijk dat zij allemaal op de hoogte zijn van de status en ontwikkelingen. Door het onderlinge contact tussen de hulpverleners is iedereen op de hoogte van alles, dat werkt echt heel goed. Het traject is nog niet afgelopen, maar na een paar sessies merkte ik al verschil. Ook is het fijn om contact te hebben met anderen bij Kannick. Je luistert naar elkaar en begrijpt elkaar. Iedereen is moe in het groepje, je voelt je begrepen.

Rol van werkgever

Ook mijn werkgever wordt nauw betrokken bij het proces. Zo houdt Kannick haar op de hoogte en nodigt haar uit voor gesprekken met de hulpverleners. Ook is er wekelijks een gezamenlijk reflectiemoment waarin wordt besproken hoe het met me gaat en hoe mijn werkgever mij kan ondersteunen in het proces.

De weg naar herstel

Ik ben nu weer aan het opbouwen op werk. Ik werk nu twee uur per dag en volgende week drie uur. Als het te snel gaat of te veel voelt, kan ik dat aangeven. Ik maak het schema samen met mijn therapeuten. Ik ben blij dat ik weer aan het werk ben en dat we dit meer gaan opbouwen. Ik heb 1,5 jaar lang verschillende medicijnen tegen ADHD geprobeerd. Helaas werkte die niet goed genoeg en had ik veel last van bijwerkingen. Ik doe het liever op eigen kracht met begeleiding van Kannick. Dit werkt voor mij. Ik kijk positief naar de rest van het traject bij Kannick.

 

Het streven bij Kannick is dat cliënten weer gezond kunnen functioneren met een duurzaam resultaat. Vandaar dat we hen graag hun eigen ervaring laten vertellen. Heb je vragen naar aanleiding van dit verhaal? Neem dan contact op.

De foto bij dit verhaal is gefingeerd.