Kannick staat voor ‘kan ik’. In onze benadering sluiten we aan op wat mensen wél kunnen. Stap voor stap vergroten we wat lukt en gaan medewerkers vooruit. Niet alleen in hun resultaten maar ook in hun (zelf)vertrouwen.

Onze aanpak is doelgericht en heeft een persoonlijke en empowerende benadering. We kijken naar de cliënt als geheel (holistische visie). We begeleiden cliënten volgens het bio-psycho-sociaal-zingeving-werk model. Dit model is een uitbreiding van de bio-psycho-sociale aanpak. Volgens recente wetenschappelijke inzichten zijn zingeving en werk steeds belangrijker in ons dagelijks functioneren. Zo maken we een bewustere keuze als het gaat om werk en werkplezier en de werk-privé balans. Vragen als: “Doe ik nog steeds de dingen die ik leuk vind, wat vind ik belangrijk in het leven, welke keuzes zijn hierin van belang”; dat is zingeving.

We bieden een multidisciplinaire aanpak waarbij zowel cognitieve als psychomotorische elementen in onze aanpak naar voren komen. Ook hebben we aandacht voor leefstijl, zoals bewegen, ontspanning, voeding en slaap. Ons einddoel is om cliënten te helpen met het vergroten van hun veerkracht en zelfredzaamheid zodat zij weer optimaal kunnen functioneren. Zowel in hun werk als in hun persoonlijk leven. Kannick draagt zo bij aan een duurzaam herstel en duurzame werkhervatting.

Waarom is leefstijl van belang voor duurzaam herstel en balans?  

Leefstijl speelt een cruciale rol bij het bevorderen van duurzaam herstel en het bereiken van een gezonde balans in ons leven. Wanneer er een periode is van langdurige stress of klachten, dan heeft dat een negatief effect op onze inzetbaarheid. Er kunnen diverse klachten ontstaan zoals vermoeidheidsklachten, geheugenproblemen, een kort lontje, slechter slapen, etc. Kortom, langdurige stress of klachten hebben een negatief effect op onze inzetbaarheid en leefstijl. 

Een multidisciplinair traject richt zich op het behandelen van klachten vanuit verschillende domeinen, daarbij mag de invloed van leefstijl op ons welzijn niet worden onderschat.

Hieronder staan enkele redenen waarom leefstijl van belang is voor duurzaam herstel en balans: 

1.1 Voeding: Een gezond voedingspatroon voorziet ons lichaam van de benodigde voedingsstoffen en energie. Het kan bijdragen aan het versterken van ons immuunsysteem, het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van het herstelproces. Het aanpassen van ons voedingspatroon kan de symptomen verminderen en ons helpen een gezonde levensstijl te behouden. 

1.2 Beweging: Regelmatige lichaamsbeweging heeft vele voordelen, zoals het versterken van spieren en botten, het verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid en het verhogen van de stemming. Het kan ook bijdragen aan de vermindering van stress, angst en depressie, waardoor we ons beter voelen tijdens het herstelproces. 

1.3 Slaap: Een goede nachtrust is essentieel voor het herstel van ons lichaam. Tijdens de slaap krijgt ons lichaam de kans om te herstellen en te regenereren. Een verstoorde slaap kan leiden tot vermoeidheid, een verminderde cognitieve functie en een verzwakt immuunsysteem. Het optimaliseren van onze slaapgewoonten kan bijdragen aan een beter herstel. 

1.4 Ontspanning: Langdurige stress en/of klachten kunnen een negatieve invloed hebben op onze gezondheid en het herstelproces bemoeilijken. Het aanleren van stressbeheersingstechnieken, zoals ontspanningsoefeningen, meditatie of ademhalingstechnieken, kan helpen om de stressniveaus te verminderen en een gevoel van balans te creëren. 

1.5 Voldoende in de buitenlucht: Tijd doorbrengen in de buitenlucht heeft vele voordelen voor onze fysieke en mentale gezondheid. Het kan bijdragen aan een betere stemming, vitamine D-synthese en stressvermindering. Probeer regelmatig tijd buitenshuis door te brengen, zoals wandelen, fietsen of tuinieren. 

1.6 Voldoende aandacht voor spierversterkende oefeningen: Naast cardiovasculaire activiteiten is het belangrijk om aandacht te besteden aan het versterken van onze spieren. Spierversterkende oefeningen, zoals krachttraining, kunnen helpen bij het behouden van spiermassa, het verbeteren van de lichaamshouding en het verminderen van het risico op blessures. 

1.7 Matig gebruik van middelen: Overmatig gebruik van middelen zoals alcohol, tabak en drugs kan een negatieve invloed hebben op onze gezondheid en het herstelproces vertragen. Het is belangrijk om bewust om te gaan met deze middelen en indien nodig professionele hulp te zoeken bij het verminderen of stoppen van het gebruik. 

1.8 Blij zijn met wat je doet/volgen van je innerlijke kompas: Het vinden van voldoening en plezier in wat je doet, zowel in werk als in vrije tijd, draagt bij aan een gezonde leefstijl. Het volgen van je innerlijke kompas en doen waar je passie voor hebt, kan bijdragen aan een gevoel van vervulling en welzijn. 

1.9 Positieve coping/glas is halfvol: Onze houding en manier van omgaan met uitdagingen en tegenslagen hebben invloed op ons welzijn en herstel. Het cultiveren van een positieve mindset, waarbij we problemen benaderen met veerkracht, optimisme en zelfzorg, kan ons helpen om stress te verminderen en beter om te gaan met medische klachten.